Crème Catalane
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 ml halfvolle melk
- 125 g suiker
- zestes van 1/8 citroen
- 1/4 kaneelstokje
- 10 g maïzena (1/2 soeplepel)
- 3 eigelen
- 5 g vanillesuiker
- 1/2 opengesneden vanillestok
- 1 golden appel
- 1 eetlepel vanillesuiker
- klontje boter
- snuifje kaneel
- 1 gasbrander
Werkwijze:
- Klop de eidooiers en suiker (kristal + vanille) tot een lint. Meng er de maïzena onder.
- Breng de melk samen met het kaneelstokje en de vanillestok aan de kook.
- Blancheer de citroenzestes.
- Giet de kokende melk bij het eidooiermengsel en laat opnieuw doorkoken tot het indikt.
- Variatie: Schil de appel en snij in brunoise. Bak de appelblokjes in boter en bestrooi met vanillesuiker en kaneel.
- Schik op de bodem van 4 soufflépotjes de appeltjes en overgiet met de crème Catalane. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
- Bestrooi met suiker en laat door middel van een gasbrander karameliseren. ( Je kan ook wat suiker en water laten karameliseren en (voor het in de koelkast plaatsen) boven de pudding gieten.)